Det är på tapeten!

Ska man måla om eller sätta dit nya tapeter? Det är en fråga som många ställer sig när man ska renovera. Båda momenten tar en del tid i anspråk men om du vill ha en vägg med mer mönster och motiv gör du rätt i att tapetsera. Gillar du däremot väggar utan skarvar så kan måleri vara det bästa.

Vad är mest prisvärt?

Många undrar vad som är mest ekonomiskt, att måla om eller tapetsera; det beror naturligtvis på om du ska köpa lyxtapeter eller lite mer billiga tapeter utan att ruinera dig. Ärligt talat är det ganska onödigt att slänga ut en massa pengar på dyra tapeter som i alla fall kommer att nötas med tiden. Välj hellre ett riktigt roligt motiv eller en fin färg som passar in i övrig inredning.

Även väggfärg kan kosta mycket pengar. Om du ska måla om är det dock viktigt att välja en allergivänlig färg som också är snäll mot miljön. Fråga på färgaffären vad som finns och berätta vad du är ute efter. Ska du måla om utomhus är färgvalet extra viktigt. Det måste nämligen vara samma färgtyp på husets fasad som det redan är. Annars kan materialet göra så att den nya färgen lossnar.

Så väljer du rätt

Det kan verka svårt att hitta rätt färg eller mönster när man ska måla om eller ändra tapeter hemma. Om du inte har en aning om vad du ska gå på så kan du få lite tips här.

Välj hellre en väggfärg eller en tapet som är ganska neutral. Då blir det enklare om du så småningom vill göra om hemma eller när du ska sälja lägenheten eller huset till någon annan. Om du har en storblommig tapet kan en köpare skrämmas av färgen och kanske till och med tveka inför köp. En del vill inte ställa sig och tapetsera om det första de gör när de flyttat in. Satsa hellre på ett färgglatt möblemang som du tar med dig till nästa boende sedan.

Vissa gillar mörka toner på väggarna och vist är det snyggt, det är bara det att det ger rummet en mindre känsla medan en ljusare färg skapar rymd hemma. Om rummet i sig är stort så är mörkt helt okej men om du bor relativt litet kanske en ljusare nyans är att föredra. Ett annat tips kan vara att välja en vägg med tapet och alla andra i en färg som du målar. Då möts dina önskemål på mitten, kan man säga.