Färger

Det finns många rim kring färger som har blivit väldigt populära, bland annat säger man att gult är fult med grönt är skönt. På senare år har man upptäckt att det faktiskt finns sanningar bakom dessa rim och att färg påverkar vårt humör och vår sinnesstämning. Med vetskapen om att färger påverkar ditt humör kan du göra mycket i till exempel ditt hem med färger för att ha en positiv effekt på ditt humör. Du kan även passa på att använda bakgrundsbilder på datorn med olika färger för att passa det dagliga humöret om du vill.

additivecolor-svgBlått, brunt och grönt

Blått är en färg som förknippas med ett lugn i kroppen och en ro i själen. Även om färgen ses som en kall färg är det ändå en färg som visat sig ha en positiv effekt på stress och olika spänningar i kroppen. Det gäller att du har en jämn balans av olika färger i ditt hem, där den i ett sovrum kan hjälpa om du bland annat har svårt att sova, men skulle du ha för mycket blått i ett rum kan det leda till depressioner av olika slag. Det har visat sig att både färg och form hjälper demenssjuka, och här skulle grönt passa bra in. Den gröna färgen har visat sig ha lugnande och harmoniska effekter i livet då den ger en ökad allmän trygghet. Precis som grönt har även brunt en harmoniserande effekt, men den bruna färgen stimulerar även olika talanger. Genom att använda mycket brunt när man jobbar med ADHD-ungdomar, har man sett att deras koncentrationsnivåer höjs.

Rött, rosa och gult

Alla som någon gång sett på Kalle Ankas jul har märkt att man använder färgen rött för att göra tjurar aggressiva, vilket även stämmer i verkligheten. Om man får se för mycket av den röda färgen kan det öka energinivån och väcka mer aggressioner inom en. Samtidigt kan lagom doser av rött göra att vi vill ha mera sex med varandra, samt ge oss mera självsäkerhet till vardags. Rosa är den färg vi kanske hör minst om, men det har visat sig vara väldigt bra att använda vid olika terapisessioner. Rosa är oftast kopplad till kärlek och närhet och kan hjälpa människor som befinner sig i eller efter en separation. Gult är en färg som alltid varit förknippad till energi och glädje och passar utmärkt att klä sig i när du vill vara extra glad. När du ska måla om hemma får du se upp med vanlig väggfärg och välja ett märke och en färg som sedan passar in på den sinnesstämningen du vill ha.