Inred badrummet

När man ska inreda ett badrum är det viktigt att både ha den större bilden klar för sig, och ha en plan för detaljerna. När det gäller den större bilden handlar det om saker som placeringen av dusch, toalettstol och handfat, medan detaljerna snarare handlar om vilket tema man vill ha på inredningen när det gäller stil och färg. Båda aspekterna är lika viktiga att ha klara för sig innan man sätter igång.

För planeringen av badrummets planlösning måste man ha alla praktiska aspekter av sitt badrum i åtanke. Man bör fråga sig själv vilka funktioner man kommer att behöva i sitt badrum. Kommer man till exempel att vilja ha ett badkar, eller har man alltid så bråttom på morgonen att en dusch är tillräckligt? Har man många skönhetsprodukter som gör att man behöver mycket förvaringsutrymme i badrummet? Vill man ha en väggfäst toalettstol, som underlättar vid städning men som är svårare att reparera om något går fel, eller vill man ha en traditionell toalettstol, som Gustavsberg toalettstol Nautic 5500 för limning? Det är bara några exempel på frågor man måste ha svar på innan man sätter igång att anlita hantverkare, köpa in badrumsmöbler och eventuellt riva det gamla badrummet.hotel-1330854_960_720

Även stilen i badrummet kan vara viktig att ha klar för sig innan man köper in badrumsmöblerna, eftersom stilvalet till stor del kan styra andra val, som vilken toalettstol, vilket handfat och vilket badkar man vill ha. Om man väljer ett romantiskt tema vill man kanske ha ett badkar med lejonfötter, medan ett stilrent, vitt badkar passar en mer modern och minimalistisk inredning, för att ge ett exempel. När det gäller färgen kan man alltid göra det enkelt för sig och utgå från golv, väggar och badrumsmöbler i naturfärger, till exempel grått (med marmor eller natursten som material) eller brunt (med exempelvis klinker eller kakel). På det sättet kan man välja fritt vilken färg man vill ta in i badrummet med hjälp av textilier och växter. En neutral bakgrund erbjuder också större möjlighet till variation, då man endast genom att byta ut handdukar kan få en ny känsla i badrummet. Om man vill ha väggar eller golv i badrummet i en särskild färg bör man dock bestämma sig för det tidigt.