Inreda ett sovrum

Ett sovrum som är genomtänkt och harmoniskt är viktigt. Sovrummet är den plats där vi vilar upp oss och hämtar energi. Ett personligt och rogivande sovrum skapar trygghet och gör rummet behagligare att vistas i och lättare att varva ned i. Smak och behov är individuella frågor, alla har vi våra egna förväntningar och krav på hur ett bra inrett sovrum ser ut. Det finns dock några generella idéer som alla kan ha nytta av för att inreda sovrummet på bästa sätt.

 

För det första bör man tänka igenom vilka funktioner sovrummet ska fylla. Förutom en säng att sova i kanske det behövs plats och möbler som passar för påklädning, skönhetsrutiner och läsning. För att sovrummet ska vara en så rogivande plats som möjligt bör man hålla tekniken på avstånd. Men många gillar att kunna titta på tv innan läggdags och ett hemmakontor med dator är kanske den enda tänkbara lösningen för den trångbodda. Man får utgå från sina individuella förutsättningar.

classic lamp style on white table in bedroom

 

När man möblerar ett sovrum bör man se till att det inte blir övermöblerat. Ett lättstädat sovrum med bra förvaring är hygieniskt, luft och rymd skapar dessutom harmoni. Allra viktigast i ett sovrum är en eller flera sängar. Vid val av säng till ett litet rum bör man inte tumma allt för mycket på storlek och komfort, det allra viktigaste är att sova skönt. Det är också viktigt att tänka på möblernas placering, hur man vill sova. Många gillar att ha översikt över dörren. Kanske känns det tryggt att ligga nära en vägg, att ha en rejäl sänggavel eller ett sidobord bredvid sängen. Kanske behövs mörkläggningsgardiner eller persienner som håller ljuset borta.

 

I vårt val av färger och textilier påverkas vi av trender. För den inredningsintresserade kan det vara roligt att släppa loss kreativiteten, kuddar och gardiner är enkelt att byta när man längtar efter något nytt. Rent generellt brukar man rekommendera lugna färger i ett sovrum. Men en del föredrar pigga färger för att vakna till på morgonen. Det kan vara en bra idé att lägga till nya färger långsamt i rummet, för att känna efter hur de påverkar helhetsintrycket.