Inreda ett växthus

Att ha ett växthus är en riktig tillgång, inte bara för att man då har möjlighet att odla egna grönsaker som tomat, gurka, squash, melon eller vad man helst skulle vilja, utan också för att växthuset med lite piff och lite inredning kan bli ett vackert och mysigt utomhusrum, som gör att man kan njuta av sin trädgård tidigare på våren och senare på hösten.

För att kunna skapa ett fungerande rum av växthuset där man faktiskt kan arbeta och umgås är belysning ett måste. Man bör bestämma sig redan i planeringsstadiet för om man vill dra el till växthuset eller inte. Detta kan vara praktiskt om du till exempel tänkt ha din dator eller en radio i växthuset, liksom om du tänkt använda elverktyg där inne eller helt enkelt bara vill ha en ordentlig arbetsbelysning för att kunna arbeta i växthuset även på kvällen. Om du bara har tänkt använda växthuset som en lounge eller ett mysrum kan det dock räcka med några batteridrivna ljusslingor för att få önskad effekt.greenhouse-691704_960_720

Något annat du bör fundera på innan du köper ditt växthus är om du vill dra in rinnande vatten. För att slippa gräva ner rören till frostfritt djup kan du nöja dig med kallt sommarvatten, vilket är tillräckligt för att underlätta vattning och städning i växthuset.

När du sedan har växthuset på plats och det är dags att inreda det, är ett smart knep för att få ut så mycket som möjligt av ditt växthus att välja hyllor som du kan stapla på höjden. Det enda du måste tänka på är att se till att alla växter får solljus. Ett bra bord är också ett måste i växthuset, både att ha som arbetsbänk och för att kunna slå sig ned med en kopp kaffe i grönskan. Om du har ett tillräckligt stort växthus kan du låta bordet ta centerplatsen, och ställa stolar omkring den, för att skapa den perfekta platsen för en middagsbjudning en sensommarkväll.

Slutligen kan du sätta din personliga prägel på växthuset genom att välja de växter och prydnadsföremål som du älskar mest att ställa in på hyllor och bord. Var inte rädd att ta in kuddar, filtar och annat som hör hemma i ett rum, för det är just det ditt växthus kan bli.