Inreda huset

Ofta handlar inredningsartiklar om lägenheter. Eller hus på landet i New England- eller viktoriansk stil. Det visas bilder från de största modemagasinen och du sitter där och tittar dystert och funderar på hur du ska inreda själv efter all inspiration du har fått. Du börjar lite smått och inser plötsligt att det är väldigt roligt och faktiskt inte behöver kosta så mycket.

Inredningsfrälst till sist?

Blir du biten av att inreda och fixa hemma kanske du kommer att vilja flytta till något större, ifrån en mindre lägenhet till ett hus. Det kanske även är barn på väg och behovet av att ha lite mer utrymme ökar. Att flytta till hus är en spännande äventyr och det kan inte börja snabbt nog, så låt därför flyttstädning i Nacka ta hand om städningen av din gamla lägenhet så att du får påbörja arbetet i huset med en gång istället. Det kan även vara så att du har köpt ett hus som behöver en storstädning innan du kan börja flytta in, och då kan du anlita flyttstädning till det istället. När städningen är klar är det bara att börja möblera och inreda.

Börja sparsamt

Tänk på att du förmodligen kommer att samla på dig en massa saker med tiden. En del prylar för att de behövs, andra för att de var snygga och en del för att du fick eller ärvde dem. Ett hus som ett gammalt par har bott i under hela sitt liv brukar vara fyllt med saker, möbler och lite vad som helst. Varför inte göra det lätt för dig och satsa på en relativt enkel och minimalistisk stil från början? Detta ger dig utrymme för att samla på dig en och annan möbel genom åren, samt att det blir mycket lättare att hålla huset snyggt och prydligt utan en massa prylar överallt.

Nödvändigt eller tar det bara plats?

Fundera på vad som verkligen är nödvändigt och skaffa det, men inte mer. Behöver du tre kryddhyllor och fyra rader kokböcker som du ändå aldrig tittar i? Funkar det med en pall i hallen istället för en liten soffa? Alla böckerna som du samlat på dig, kan de hållas i ett och samma rum eller hörn och få en egen bokhylla istället för att återfinnas lite överallt? Eller du kanske rent av kan halvera boksamlingen om du går igenom den.

Använd smart förvaring som kombinerade möbler, exempelvis en kökssoffa med förvaring i, eller förvaringskorgar att lägga smågrejer i för att sedan ställa in det i bokhyllan.

Fyll heller inte fönstren med krukväxter. Det räcker med högst två till tre per fönster, mer än så blir för mycket. Så fort du fyller år eller får långväga besök så dyker det alltid upp en ny krukväxt ändå, inte sant?

Det nya huset har en själ som du behöver lära känna innan du kan börja inreda med specifika detaljer. Använd former och färger men passa helst in det i husets egen grundstil så får du mer atmosfär och lite mer tyngd bakom inredningen.