Inreda köket

Stilrent, lantligt, vintage, eller ljust och fräscht? Stilarna och valmöjligheterna när det kommer till att inreda köket är nästintill ändlösa. Köket har gått från att fylla rent praktiska funktioner till att vara ett av de rum vi lägger ned mest energi på när det kommer till inredning. Inte så underligt med tanke på att det kommit att bli hemmets nav, vi tillbringar en stor del av vår tid hemma i köket.

 

Det allra viktigaste i köket är funktionen. För den som inreder ett kök från grunden kan det vara en god idé att ta hjälp av en specialist för att få rätt förhållanden mellan spis, kyl, frys, diskho och skafferi. Rätt placerade arbetsytor är a och o för att arbetet i köket ska gå så smidigt som möjligt. Ett kök kan vara hur påkostat som helst, är det opraktiskt inrett så är det inte en njutning att arbeta i det. Förr talade man om den gyllene triangeln i köket, måtten mellan diskho, spis och kyl skulle vara perfekta. Det är ett tankesätt som håller än idag.

Kitchen with bar stools at counter

 

Om funktionen är den viktigaste komponenten i ett kök så kommer stilvalet som god tvåa. Om man tidigt i inredningsprocessen har klart för sig vilken stil köket ska ha är det enklare att skapa en röd tråd i inredningen. Ett enhetligt stilval ger ett harmoniskt inrett kök. Svenska kök är ofta vita och ljusa, det är en tacksam stil som håller i längden. Lantligt inredda kök med öppna hyllplan är också en favorit hos många. Trenderna går åt allt mer dova färger i köket, att våga sig på grå luckor och färgade väggar har blivit allt populärare. Med det starka intresset för loppisfynd har vintage-köket fått sig ett lyft. Att kombinera gammalt och nytt skapar ett piggt och personligt kök.

 

Oavsett vilken stil man föredrar lönar det sig att satsa på köket. Ett välinrett kök, med bra vitvaror och välgenomtänkt funktion höjer trivselfaktorn och förenklar i vardagen. Det är även värt att tänka på att ett snyggt och funktionellt kök också attraherar andra och höjer hemmets värde vid en eventuell försäljning.