Lägga trägolv i uterummet

Uterum förlänger sommaren och kan även på vintern komma till nytta genom att de ger känsliga växter bättre odds att klara övervintringen. För att ytan verkligen ska kännas som ett rum är golvet viktigt. Ett utegolv bör tåla grövre slitage från väder och vind än ett golv inomhus men det innebär inte att det inte kan se riktigt snyggt ut. Hur slittåligt golv du behöver beror mycket på hur ditt uterum är konstruerat, om det har både väggar och tak behöver du inte tänka lika mycket på hur vattenbeständigt golvet är.

Trägolv passar alla uterum

Förse ditt uterum med passande trägolv som bara blir vackrare med åren! Fundera på om du vill satsa på tryckimpregnerat virke eller ett träslag som är så hårt att det klarar slitage även utan impregnering. Kompromisslösningen mellan dessa båda alternativ där det senare är dyrare men i regel vackrare är att köpa ett gediget svenskt trägolv och sedan olja in det en gång om året för att hindra fukt från att tränga in i träets porer. Värmebehandlat trä är en variant som tagit marknadsandelar på senare år. Värmen gör träet mindre hållfast men mer beständigt mot just fukt och när det gäller golv är hållfastheten inte så viktig. I Sverige har vi god tillgång på golv furu av hög kvalitet men många väljer att satsa på exotiska och importerade träslag som ofta är hårda och tåliga. Om du väljer trä som inte har Sverige som ursprungsland ska du helst vara med noga med att se till att det handlar om odlad skog och inte skövlad regnskog.1200px-Quercus_robur_MHNT.BOT.2010.6.75

Golvet är en viktig del av inredningen

Även i ett inglasat uterum med tak behöver du ett golv med speciella egenskaper jämfört med vanliga golv. Det beror på de större skiftningarna i temperatur och luftfuktighet i uterummet. När du funderar över hur du kan skapa en trivsam uteplats är et bra att komma ihåg att golvet alltid är i blickfånget och uterummets största yta tillsammans med taket. Golvet är alltså viktigt, rent estetiskt och när det gäller trevnaden spelar det stor roll hur golvet känns att gå på. Kanske vill du lägga in golvvärme för att göra det extra skönt att beträda? Att lägga trägolv brukar betraktas som ett medelsvårt renoveringsprojekt. Arbetsmomenten är ganska enkla men utrymmet för misstag är inte så stort. Många golv är dock särskilt framtagna för att även händiga amatörer ska kunna lägga dem utan bekymmer. Det kan vara en faktor att ta hänsyn till när du beställer trägolv till ditt uterum och tänker att du ska göra arbetet själv.