Skapa ett avkopplande hem med rätt inredning

Har du ett behov av att slappna av och lämna buller och stress utanför dörren när du stiger in i ditt hem? Vill du kunna sjunka ner i en skön fåtölj, säng eller soffa och bara vara? Då gäller det att inreda ditt hem med rätt möbler, material, färger och belysning för att skapa en känsla som gör att du kan koppla av helt och hållet.

Lugn och harmoni med belysning och mjuka material

Något av det allra viktigaste för att skapa lugn och harmoni är att välja bra lampor och rätt styrka på lamporna. Starka taklampor är bra när du ska städa eller göra något annat praktiskt men fungerar inte om du vill vila och stressa ner. Att inreda med bordslampor gör att belysningen i rummet blir stämningsfull och behaglig; särskilt om du använder flera lampor som är utspridda i rummet. Placera gärna en bordslampa vid soffan eller läsfåtöljen och några lampor utspridda på byråer och i fönsterbräden.

För att skapa en bra ljudbild och minimera skarpa och höga ljud är mattor, gardiner och möbler i tyg oumbärliga. Om du lägger in stora mattor i både hall, vardagsrum och sovrum kommer du genast märka hur ljudet i din bostad förändras. Mattor är särskilt viktiga om du har barn, husdjur eller om ni är många i familjen och de skyddar även golven från att bli repiga.

Växter och naturfärger

Med stora gröna växter i bostaden plockar du in en bit av naturen, vilket är mycket lugnande. Det är inte någon slump att exklusiva spa-miljöer inreder med växter eftersom de bidrar till att lugnet infinner sig hos besökarna. Välj gärna en stor kruka i keramik och fyll på med ordentligt med näringsrik jord. Ju större kruka desto mer sällan behöver du vattna.

Färger har visat sig påverka vårt humör på olika sätt genom att vissa gör oss pigga medan andra får oss att varva ner. Gult och rött är uppiggande och ger energi medan beige, grönt och blått anses vara lugnande. Om du vill inreda i avkopplande färger är det med andra ord naturfärger som du ska satsa på. I sovrummet passar mörkt grönt eller blått extra bra eftersom de är mycket rogivande medan vardagsrummet passar att målas i en lite ljusare beige nyans. Tänk också på att välja naturfärger på kuddar, plädar och gardiner.

Sist men inte minst är det också viktigt att rensa bort saker som gör dig stressad och får dig att bli orolig. Börja därför med att städa bort högar med papper, elektronikprylar och annat som ligger framme och får dig att tänka på allt du borde fixa med. Sätt in viktiga papper i en pärm, åk iväg med det som ska återvinnas och ordna med bra förvaring för dina saker.