Glöm inte taket!

När det talas om design och inredning är det nästan alltid interiören som diskuteras. Kommer husets utsida upp på tapeten brukar det mest handla om fasaden eller kanske trädgården. Men hur är det med taket? Är inte det också viktigt för byggnadens utseende och funktion?

Visst är det så! Taket är mycket viktigt av flera anledningar. Det ska skydda och isolera väl och kunna klara många olika väderlekar och årstider. Dessutom är det kul om det är snyggt! Idag kan du hitta många alternativ för ditt tak, både traditionella och moderna, och genom att beställa professionell takrenovering i Uppsala och Stockholm med omnejd får du jobbet gjort precis som du vill.

Snygg design och fina färger

Även om en stor del av taket inte syns på nära håll kommer du se det när du står en liten bit ifrån. Det är då du upptäcker hur trevligt det kan vara med ett klassiskt, tegelrött tak eller takpannor i någon spännande färg. Väljer du betongpannor har du ett mycket stort färgspektrum att välja bland, från naturfärger i grönt och beige till mer färgstarka alternativ eller pannor med extra glans. När du ska välja kulör och material kan det vara klokt att se till omgivningarna – står ditt hus på egen hand omgivet av vacker natur eller mitt i stan bland andra byggnader? Bor du i ett grannskap är varianter som passar väl in med de övriga husen mest uppskattat, medan du som bor mer isolerat kan experimentera hejvilt om du känner för det. Kanske ett tak med flera färger skulle vara kul, eller ett helvitt tak i amerikansk lyxvilla-stil?

Välj det bästa materialet

Vilket material du vill lägga ditt tak i beror bland annat på hur taket är format, hur klimatet är där du bor och vilken smak och personlighet du har. Det allra mest klassiska är tegeltaket som har funnits i tusentals år och som ger den mest traditionella känslan till ditt hus. Bor du på en plats där det snöar mycket eller om du har ett modernt hus med ett platt tak kan det bästa valet vara ett plåttak i stället. Det är lätt och hållbart och tung snö glider smidigt iväg under de kalla vintermånaderna.

Spara på el med moderna solceller

Ditt hem ska självklart vara så lugnt och bekvämt som möjligt och det finns många inredningstips som kan hjälpa dig på traven för att få en behaglig atmosfär. Sköna möbler är naturligtvis viktiga men för att stämningen ska bli rätt är det belysningen som är A och O. Här kan du passa på att slå två flugor i en smäll genom att satsa på ett solcellstak. Och innan du slår ifrån dig förslaget då det får dig att tänka på stora, anskrämliga paneler kan du ta en titt på ett fantastiskt och modernt alternativ som du kanske inte känner till. Idag kan du nämligen få ett solcellstak där det är pannorna själva som drar åt sig solenergin och du därmed får ett hustak som ser ut som vanligt.